Annorlunda farkost på älven

Jag har grubblat på att skaffa en ny båt – roddbåt. Men vem gör sådana i dag. Och de är ju inte gratis heller om man skulle få tag i någon.

Som en uppenbarelse från ovan kom kanske lösningen på mina båtfunderationer glidandes nerför Vindelälven genom byn.

Untitled-3

Foto: Anita Holmström

Klicka på bilden så får ni den i större format. Joo…ni ser helt rätt – det är lastpallar man skapat en ”båt” av – eller kanske en bättre benämning är flotte. Man har helt enkelt bundit ihop några lastpallar och under dem placerat några tomma plastdunkar. Paddlarna är ju också rätt unika! Och det som sticker upp bakom killen i brun jacka är deras metspön.

Vad är nu detta undrar man? Jo det är två engelsmän som tänkt sig att åka hela Vindelälven på denna farkost. Det går inte fort – de räknar med att det ska ta sju år! Ett avsnitt per sommar alltså.

Men hur bär man denna farkost förbi forsarna undrar ni förstås. Det gör de inte – de åker i forsarna!!! Minst sagt äventyrligt och speciellt när de passerade här för ett par veckor sedan och det var väldigt lågt vattenstånd. Det finns åtskilliga stenar som kan ställa till det för dem. Dagen efter att de passerat här satt jag vid Beukaforsen med filmkameran i högsta hugg för att filma när de skulle åka forsarna där. Men jag fick ge upp efter ett par timmar. Ingenting hände. Fick höra att de setts där dagen efteråt. Men varför stressa när man kan ta det lugnt?

Förra sommaren när de avslutade det äventyret drog de upp farkosten och gömde den under en gran någonstans vid Sandsele. Så där började sommarens äventyr. Utifrån deras tidsplan kanske de i sommar kom sig ner mot Holmfors till. Så där någonstans börjar deras resa nästa sommar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *